Podczas ciężkiego treningu, gry lub meczu, sportowiec może odczuwać sztywność mięśni i ich kurcze.
Jeżeli są one bolesne, mogą wyeliminować sportowca z zawodów.
Jaka jest przyczyna kurczów? Czy istnieje jakieś lekarstwo na tę dolegliwość?
Co jest przyczyną bolesnych kurczów mięśni?
Płyny i sól
Choć istnieje wiele możliwych przyczyn kurczów mięśni, zasadniczą jest
duża utrata sodu i płynów ustrojowych. Sód jest istotnym pierwiastkiem,
który inicjuje powstawanie sygnałów w komórkach nerwowych i wywołuje ciąg
zdarzeń prowadzący do skurczów mięśni podczas wysiłku. Tym samym niedobór
sodu i płynów ustrojowych może powodować, że mięśnie stają się nadwrażliwe.
W takich warunkach niewielkie obciążenie, takie jak kontynuacja ruchu,
może prowadzić do niekontrolowanych skurczów i rozkurczów mięśni.
Pamiętaj o składnikach mineralnych
Przez wiele lat sportowcy łączyli występowanie kurczów mięśni z wyczerpaniem potasu lub innych składników mineralnych, takich jak wapń i magnez.
Jednak w badaniach naukowych wykazano, że jest to mało prawdopodobne, aby niski poziom tych składników mineralnych był przyczyną bolesnych kurczów mięśniowych.
Ilość potasu, wapnia i magnezu w pocie jest niska w porównaniu z zawartością chlorku sodu. Ponadto potas, magnez i wapń są pierwiastkami, które łatwo uzupełnić za pomocą odpowiedniej diety.
W związku z tym niedobory tych składników występują rzadko.
Inne potencjalne przyczyny
Takie schorzenia, jak cukrzyca, zaburzenia neurologiczne lub krążeniowe mogą być czynnikiem wywołującym epizody bolesnych kurczów mięśni.
Również pewne doniesienia o charakterze raczej anegdotycznym, jednak nie potwierdzone naukowo wskazują, że stosowanie niektórych suplementów żywieniowych, takich jak np. kreatyna,
może zwiększać ryzyko kurczów mięśniowych. Należy przeprowadzić konsultacje medyczne, jeżeli kurcze mięśniowe pojawiają się nagle u sportowca, który ich nigdy przedtem nie doświadczył.
Pozwoli to na wyeliminowanie poważniejszych przyczyn tego zjawiska.
Sportowcy wiążą występowanie bolesnych kurczów z wyczerpaniem potasu i innych składników mineralnych, jak wapń lub magnez. Obecna wiedza medyczna nie potwierdza jednak tego poglądu.
Mięśnie charakteryzują się bowiem tendencją do gromadzenia potasu, wapnia i magnezu, co powoduje, że pierwiastki te są tracone
z potem w niewielkich ilościach, w porównaniu z utratą chlorku sodu. Zazwyczaj ilość tych substancji w diecie jest wystarczająca i zapobiega deficytowi, który mógłby być przyczyną występowania kurczów.
Jednak problem ten wymaga jeszcze przeprowadzenia dalszych badań naukowych.
Informacja zamieszczona ze strony www.wszystkoobieganiu.com.pl
J